Gå til hovedindhold
april 2, 2020

Mens alle vores produkter inden for boligindretning og tøj kan vaskes i maskine og tørres i tørretumbler, er ikke alt af hør lige så stærkt. Hvis du har arvet eller købt nogle tekstiler af antik og vintage hør, tænker du måske over, hvordan det bedst kan rengøres og plejes. 

Det er naturligvis meget vigtigt at være forsigtig og varsom, men man skal også huske at meget ældre hørtekstiler er meget godt lavet og er mere robuste end man lige umiddelbart forestiller sig. En god måde at teste styrken af ens hør-tekstiler er at holde det op mod lyset og lede efter områder der virker mere gennemsigtelige eller har huller. Hvis trådene er ved at gå op, er tøjet sandsynligvis ved at være for gammelt. 

Husk også at ældre hør ikke er så lyst som moderne hvide tekstiler. Bare fordi et stof er cremefarvet, betyder det ikke at det skal bleges eller kogevaskes. Det kan meget vel være den originale farve. Hvis du køber en meget hvid antik hør-tekstil, er der faktisk en god chance for at den er blevet bleget, og derfor kan stoffet være skadet. 

Her er en enkel guide til at vaske, tørre og presse, hvad du har af arvestykker af hør.

Antik og vintage hør
Sådan vasker du antik og vintage hør

Sådan vasker du vintage hør

Denne artikel beskriver de forskellige historiske (og efter vores mening meget mærkelige) måder som folk plejede at vaske og rense ting af hør, selvom metoderne nok ikke er passende for ældre tekstiler. 

Det er muligvis ikke muligt fuldstændig at fjerne pletter eller begyndende gul farve i tekstiler, men her giver vi dig den bedste måde at vaske antik hør. Læg det først i blød i destilleret vand i flere timer. Placer det så i en stor vask eller beholder fyldt med varmt vand og et mildt vaskemiddel. 

Ryst det, men lad være med at skrubbe eller slå på stoffet. Læg det i blød igen og skyl det så med destilleret vand. Gentag dette indtil den er ren, men husk at meget gamle pletter måske aldrig kan fjernes helt. 

Hvis den har broderi, bør du undersøge trådene for farveægthed før den vaskes. Hvis farverne begynder at løbe, skal klædningsstykket måske til rens. 

Sådan fjerner du pletter

Med ny hør er det essentielt at fjerne pletter så hurtigt som muligt, men det er naturligvis ikke muligt med ældre tekstiler. Nogle mennesker kan være heldige ved at hælde en blanding af citronsaft og salt på en plet og så lade tekstilet tørre på græsplænen i solskinsvejret. Brug aldrig klorholdigt blegemiddel da det vil påføre fibrene uoprettelig skade. 

Sådan stryger/presser du antik hør

Hvis du ønsker at stryge din antikke hør, skal du sørge for at tekstilet stadig er fugtigt. Sørg for at broderiet vender på vrangen for at forhindre at trådene mases. 

Sådan opbevarer du antik hør

Antik hør
Sådan opbevarer du vintage hør

Når du har fået renset og presset dine hør-tekstiler, skal de opbevares fladt på et tørt sted. Beklæd gamle kister med håndklæder før du opbevarer hør indeni da olierne i træet kan rustne.

Syrefrit papir er fantastisk til hør med en stor personlig eller økonomisk værdi, men som et billigere alternativ kan du pakke det ind i et pudebetræk af bomuld. 

Selvom korrekt opbevaring er meget afgørende, skal du ikke gemme dine smukke antikker hør-tekstiler væk. Brug dem, lad dem blive fejret og giv dem videre til næste generation der kan væve deres egne historier i hver eneste tråd. 

Dine indretningsartikler til boligen i hør vil derfor holde længere hvis du investerer i god kvalitet og er godt lavet. Ikke blot er dette en mere bæredygtig måde at leve på - det er også en god måde at videregive dine smukke ting af hør til andre mennesker. Ligesom det er essentielt at tage sig særligt godt af ældre hør-tekstiler, er det også en god ide at passe godt på sine nye tekstiler. Sådan kan du sikre at de fortsætter med at være i en god tilstand i mange år, så du kan videregive dem og være sikker på at de ikke har pletter og er uskadte.

Her og her kan du læse mere om, hvordan du skal vedligeholde nyt hør. Og hvis du selv har arvet noget dyrebart vintage, så følg disse tips og så vil du kunne beholde dem i mange år fremover. 

Indsend kommentar

Indsend kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.