Gå til hovedindhold
februar 6, 2019

Hvordan vasker man hør?

Hvordan vasker man hør? Vi hos LinenMe vil gerne hjælpe dig med at passe på dine produkter i hør og sørge for komplette vaskeanvisninger til alle vores produkter. Men vi forstår, at du måske har produkter i hør, som du har købt andre steder, eller har flere spørgsmål omkring hør med håndbroderede detaljer. Og fordi vil gerne vil hjælpe dig med at få det bedste ud af dit hør, får du her nogle brugbare tips til at vaske hør.

Linen Care

Hvordan vasker man hør?

- Regelmæssige vaske er faktisk godt for ægte hør, da det blødgør det og gør det smukkere og giver det et dejligt patina. Hørlinned som dette behøver du ikke gemme til særlige lejligheder, i stedet kan du bruge det hver dag. Hørlinned afviser skidt nemmere end andre tekstiler, og hvis det bliver vasket ordentligt, er det så godt som nyt hver dag.

- Hvide produkter i ægte linned, uden særlige detaljer som for eksempel kanter med hulsøm, kan vaskes ved temperaturer op til 95°C. Vi anbefaler normalt at vaske produkter ved 60°C, fordi højere temperaturer slider mere på stoffet.

- Vask mørke, farvede hørprodukter og hvide eller råhvide hørprodukter hver for sig.

- Du kan bruge pletfjerner på pletter, før du smider dit tekstil i vaskemaskinen, men undgå at bruge blegemiddel, da det svækker fibrene og kan påvirke farven på farvet linned. Det er værd at bemærke, at afblegende partikler i normalt vaskepulver kan få farverne på naturligt linned til at falme.

- Prøv at skylle eller lade pletter stå i blød med det samme, mens de stadig er friske, og brug naturlig sæbe, hvis det er nødvendigt. Dæk rødvinspletter med sukker eller salt med det same, for at undgå permanente pletter. Sukker og salt er kendt for at absorbere fugt. Børst bare sukkeret af igen, og det burde tage det værste af rødvinspletten med sig.

Tips til at vaske hør

- Tøj i hør, duge og sengetøj har normalt ikke brug for at blive forvasket (eller lagt i blød). Men hvis du vasker et produkt i hør for første gang, kan du kortvarigt lægge det i blød i lunkent vand før vask for at undgå folder.

- Vi anbefaler en normal vask i maskine med hurtig centrifugering. Brug et varmt strygejern mens stoffet stadig er en smule fugtigt, hvis du vil stryge dit linned.

- Hør har en særlig skarphed, som du burde kunne opnå med et varmt strygejern. Der er ingen grund til at bruge stivelse. Men hvis du virkelig vil have det ekstra stift, så kan duge osv. afstives efter vask for at opnå den ekstra skarpe stivhed.

- Vask hørprodukter for sig selv, særligt ved første vask, da naturlige fibre kan løsne sig, og du ikke har lyst til fnuller på dine andre ting.

- For at undgå, at dine produkter bliver krøllede, kan du nøjes med at fylde din vaskemaskine halvt. På denne måde er du også sikker på, at dine produkter bliver skyllet med en masse vand.

Ret dit hørprodukt ud før du hænger det til tørre

- Hvis det er muligt, bør du undgå at tørre tumble hørlinned, da du kan risikere, at produktet får permanente folder. Det forkorter produktets levetid. Produkter i hør krymper ca. 4-5% i gennemsnit, hvis de bliver lufttørret, men de krymper derimod op mod 10-15%, hvis de bliver tørret i tørretumbler.

- Ret dit hørprodukt ud efter vask før du hænger det til tørre.

- Fine håndsyede produkter med hulsøm, såsom Diana dugen ovenfor, har brug for ekstra pleje. Hvis det skal vaskes i vaskemaskine, så anbefaler vi, at du vasker ved en lav temperatur og lav centrifugering. Fine håndsyede genstande med hulsøm må aldrig tørre tumbles. Kemisk rensning kan være en god idé med fine tekstiler.

Instruktioner

Og sidst men ikke mindst, skal du altid følge instruktionerne ("Hvordan vasker man hør?") på vaskeanvisningerne på dit product. Der er en grund til, at de er der!

Hvis du har yderligere spørgsmål omkring LinenMes produkter eller plejen og vedligeholdelsen af dem, så må du endelig kontakte os. Vi vil meget gerne hjælpe.

Om forfatteren:

Inga Lukauskiene er en passioneret elsker af hør, designer og ejer af LinenMe, der er et tredjegenerations familiefirma, der arbejder med hørlinned. Inga har også en blog Linenbeauty.com, hvor hun deler sine tanker omkring en simpel livsstil og om at sætte farten ned.

Indsend kommentar

Indsend kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.