Gå til hovedindhold
september 29, 2020

Vil du vide, hvad hør er lavet af? Historien om, hvordan enkelte små hørblomster laves om til smukt hørstof? Vi har lavet en simpel infografik der viser dig, hvordan processen fungerer. 

I over 10,000 år har menneskeheden dyrket, høstet og anvendt hør til en hel række forskellige ting, fra maling og kosmetik, over mademballage til behandling af sår. Og naturligvis fantastisk luksuriøse lagner, bordtekstiler og bordduge. Denne magiske plante er en af hovedbestanddelene i vesteuropæisk landbrug hvor det kølige klima og den fugtige jord skaber perfekte vækstbetingelser. Så hvordan bliver en skrøbelig pink, blå eller hvid blomst til de faconsyede lagner der ligger på din seng?

Det skal vi vise dig:

hvad hør er lavet af

Hvad hør er lavet af

Alt hvad der kræves for at forvandle hørfibre til hør og så spinde og væve hørfibrene om til hørstof er de cellulose hørfibre fra hørblomstens stilk. Processen med at adskille fibrene fra de træholdige stilke kan enten klares med vand eller kemikalier, men i sidste ende vaskes disse væk og er ikke del af det færdige materiale. Hør vokser i tempereret klima, på frugtbare alluviale jordtyper, på områder med moderate regnmængder.

Folk dyrker hør for at få mad, olie, fibre og til indretningsprodukter. Det er relativt nemt og billigt at dyrke hør, men produktionen af fibrene der så bruges til at lave hør, er en meget kompliceret opgave og kræver en masse viden, erfaring og tid. Selvom det i moderne tider er sjældent da alt efterhånden er automatiseret, klares produktionen af hørfibre stadig med håndkraft. Det gør hørstof til noget virkelig specielt. Hør passer perfekt til den moderne trend med miljøvenlig naturlighed, bæredygtighed, holdbarhed og anti-forbrug. 

Hør er ikke bare et lækkert stof, men det har også mange gode egenskaber der kommer miljøet til gode. 

Læs mere om almindelige misforståelser bag hør her

(Billederne er fra Tristan Howard, Skoch3, arts-brighton.ac.uk, irishgenealogy.com)

Indsend kommentar

Indsend kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.