Gå til hovedindhold
december 18, 2019

Viskestykker i linned bliver ofte taget for givet. Vi bruger dem til at tørre op med, når vi har spildt noget, til at vaske små klistrede fingre eller til at tørre opvasken af med efter en middag med vennerne. Vi køber dem måske som en gave, fordi de passer perfekt til vores bedste vens nye køkken farvepalet, eller pakker et friskbagt brød ind i et af dem før vi giver det til en syg nabo. Men hvor meget ved vi egentlig om viskestykkets historie?

I dette indlæg undersøger vi det ydmyge og hårdføre viskestykkes oprindelse og udvikling.

viskestykker

Viskestykkets oprindelse

Viskestykket (‘tea towel’ på engelsk) startede sit liv i den Victorianske middelklasses hjem i Storbritannien. Eftermiddagste var et vigtigt ritual fra slutningen af det 18. århundrede og frem til midten det 20., hvor der var dug på bordet og det fineste porcelæn var i brug. Der var sandwiches, kager og måske endda frugt på bordet, og det hele blev skyllet ned med en kop te lavet på teblade. Hørviskestykker blev brugt til at beskytte det fine porcelæn. De beskyttede de fine tallerkener og tekopper fra at få ridser og sørgede også for, at de ikke blev støvet til. Viskestykker blev også brugt til at dække mad til, så det holdt sig friskt, og holde fluer væk, hvis eftermiddagsteen blev serveret udenfor.

Dekorative viskestykker

Tjenestefolk og husmødre begyndte at brodere fine motiver på viskestykkerne. Disse smukke tekstiler er blevet nedarvet i generationer og i dag kan man finde mange af dem på loppemarkeder og i vintagebutikker. Det kan dog være svært at finde vintage viskestykker i god kvalitet, da de som regel blev brugt flittigt. Broderierne var starten på de dekorative viskestykker. Da man begyndte at masseproducere viskestykker under industrialiseringen, begyndte flere at have råd til at købe viskestykke (tidligere var kvinder ofte nødt til at lave klude af gamle melsække). I midten af det 20. århundrede var der et stort marked for dekorative viskestykker.

De var dog ikke bare bruge i køkkenet, de var også til pynt. De havde vilde grafiske print eller forestillede historiske begivenheder, skøn natur, nationale vartegn, blomster og tegneseriefigurer. Den slags viskestykker som du måske husker fra din mormors køkken og som du måske endda har arvet. Fordi linned er så slidstærkt, så holder viskestykkerne i mange år, og bliver derfor en del af en families historie henover flere generationer.

Nutidig brug

køkkentekstiler

I dag bruger vi viskestykker til mange forskellige ting i køkkenet og hjemmet generelt. De er en uundværlig del af ethvert køkken, uanset om du er en professionel kok, der har brug for skinnende rene tallerkener eller en travl familie med mange folk i køkkenet på en gang. Vi vil gerne have viskestykker der er meget absorberende og tørrer hurtigt. Vi vil gerne have viskestykker, der også er pæne, når de hænger på ovndøren eller på en krog. Vi vil gerne have viskestykker, der kan bruges til både morgenmad i weekenden og sene middagsselskaber. En bunke rene viskestykker er simpelthen et must.

Andre anvendelsesmuligheder, som du måske ikke har overvejet, er:

  • Som lærred - Van Gogh malede på viskestykker, når han ikke havde råd til rigtige lærreder. Et af disse malerier på viskestykker blev faktisk solgt for 2,1 millioner britiske pund i 2000.
  • Til at transporterer maden til din picnic i - pak sandwiches eller brød ind i et viskestykke. Bagefter kan du bruge det til at tørre op.
  • Du kan indramme et helt særligt viskestykke og hænge det op som et kunstværk. 
  • Du kan lægge et viskestykke i bunden af en bakke til drinks.
  • Når viskestykket er blevet for slidt, kan du klippe det i mindre stykker, og bruge det til at vaske gulv med.
  • Du kan samle på viskestykker med et bestemt motiv eller fra en bestemt periode.

Du kan læse mere om vintage viskestykkernes vidunderlige verden i denne bog. Du skal bare huske:  jo bedre kvalitet dit viskestykke er, des længere holder det.

Klik her for at læse mere om produkter i hør til køkkenet og her for tips til at vedligeholde dine duge og servietter i hør. 

Indsend kommentar

Indsend kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.