Gå til hovedindhold
december 25, 2020

Med de seneste temperaturfald og kortere dage tager vi vores uldtøj frem. Uanset om det er hyggelige sweatere, varme sokker eller bløde Merino uldplaider, er det på tide at få fundet de uldede ting i skabet og gøre klar til at det bliver vinter.

Uldplaider - LinenMe

Her er nogle tips til at pleje dit uldtøj over de næste måneder:

Få det frisket op

Tekstiler der har været gemt væk hele sommeren, trænger måske til en opfriskning før de kan tages i brug igen. Lad dem blidt bløde op i lunkent vand et par minutter og følg så tørringsinstruktionerne nedenfor.  Tøj og uldplaider der må tørretumblers vil drage stor fordel af en hurtig opkvikning i tørretumbleren. Vælg lufttørring og sørg for at vælge et blidt program. 

Vask af uld

Som vi beskrev i vores råd om at pleje hør, er det afgørende at tjekke, hvad der anbefales til det enkelte stykke tøj. 

For ting der skal renses, kan du med fordel prøve at begrænse mængden af rensninger, så du kan forlænge levetiden. 

Ting der skal håndvaskes, bør vaskes med vrangen ud og i køligt vand med et passende mildt vaskemiddel (dette fra Cashmere.dk ser så lækkert ud.) Giv dem en hurtig vask og lad dem så bløde op i 10 minutter. Lad være med at gnubbe eller trække, da det vil ødelægge uldet.

Skyl efter to gange og pres til for at fjerne vand. Igen, vi kan ikke understrege nok at det ikke må vrides.  Tøj af uld, der må vaskes i maskinen (dem der er nemmest at pleje, bør vaskes på et af følgende programmer ”Uld”, ”Skånsom maskinvask” eller ”Tåler maskinvask”.

Uldplaider: Tørring

Hvis du har håndvasket eller opfrisket dine uldtekstiler, så læg dem fladt ned på et rent håndklæde. Rul det sammen så det ligner en roulade. Dette vil opsuge alt overskydende vand. Rul det så ud igen og fjern forsigtigt tøjstykket og lad det tørre på et tørringsstativ eller -hylde. At hænge det op vil trække i uldet og skabe ujævnt og uformeligt tøj. Hvis det er nødvendigt, kan du omforme det enkelte stykke tøj, mens det stadig er fugtigt. Når det er maskinvasket, kan du blot ryste det blidt, omforme det og så lade det fladtørre. 

Fjernelse af pletter

Den bedste måde at fjerne pletter på er at handle hurtigt. Prøv at rengøre selve området på tekstilet med en lille mængde vaskemiddel til uld eller brug eukalyptusolie for at fjerne mere genstridige pletter. Arbejd dig ind mod midten af pletten, så den ikke spredes. Følg vaskeinstruktionerne hvis pletten stadig ikke forsvinder. 

Opbevaring

Måske ønsker du at opbevare noget af dit uldtøj eller tage det frem igen til sommer når sæsonen er forbi for denne gang. For at forhindre at møl og sølvfisk æder dit uldtøj og tæpper, skal du som det første sørge for at alt er rent. Disse dyr lever af sved og pletter, så hvert eneste stykke tøj skal foldes forsigtigt, lægges i en lukket opbevaring og vedlæg en lille pose lavendel eller urter.  

Vi har selv lavet den af en blanding af tørret lavendel, cedertræ og tørret rosmarin som vi bare har samlet i en lille stofpose. En lækker naturlig foranstaltning der samtidig forhindrer møl.

Plaider - LinenMe

Disse tips hjælper med at holde dine plaider, sweatere, sokker og utallige andre hyggelige ting af uld lækre og smukke gennem hele vinteren. Og hvis du er på udkig efter nye vintertæpper, kan vi anbefale dig at kigge på vores nye overdådige og pragtfulde plaider af kashmir uld og tæpper i alpacauld. Lad vinterhyggen begynde!

(Billederne er hentet fra as-cosy-as-can-ne.tumblr og lovehygge.tumblr.com)

Indsend kommentar

Indsend kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.