Hvordan vælger man gardiner?

Synes du at din stue er kedelig? Trænger soveværelset til noget nyt? Bor du i lejebolig og trænger helt desperat til noget nyt i indretning? Hvis du føler at dit hjem trænger til noget nyt her i det nye år, men har begrænset tid og penge til rådighed, har vi en genial løsning til dig. Nye gardiner (eller forhæng til vores amerikanske venner). Ingen anden del af indretningen kan påvirke et rum så meget som gardiner. De påvirker indretningen, uanset om stemningen skal være hyggeligt eller elegant. De kan være en eyecatcher eller passe ind i den øvrige indretning. Vi giver dig nu de bedste tips til at vælge de rette gardiner og få et nyt frisk pust ind i din indretning.   

1. Farver og mønstre

Du bør overveje, hvorvidt du ønsker at ændre hele rummet eller blot trænger til at tilføje indretningen nyt. Hvis du ønsker at bibeholde de eksisterende vægfarver og møbler… kan du vælge at lade gardinerne passe til dem eller tilføje kontraster med en helt ny farve eller nye mønstre. Du kan med fordel vælge en tæppefarve eller tilføje noget gult til de grå vægge. Du kan nedtone et vildt vægmønster med nogle enkle gardiner eller give den fuld gas (se nedenfor) og tilføje et mønster i kontrasterende farver. Der kan også skabes et helt nyt look ved at gøre gardinerne til basis for din indretningsfarve og bygge resten af indretningen omkring dem.

Og dine muligheder stopper ikke her. Du kan kombinere forhæng med persienner og igen kontrastfarver og -mønstre eller vælge noget komplimenterende vinduespynt. Du kan hænge to eller tre forskellige gardiner op (hvis det er store vinduer) i et kontrastfyldt mønster – den diskrete stil med ét mønster på hver side vil se helt fantastisk ud. 

Gør dig også overvejelser om risikoen for at farven falmer grundet sollys når du skal vælge gardinfarven, da nogle farver hurtigt falmer betydeligt. Her vil et naturligt farvevalg virke bedre hvis du er bekymret om solskader. 

farverige gardiner
(billede fra decoratedlife.com)

2. Hvor skal de hænge og hvor lange skal de være

Det er afgørende at vælge gardiner, der passer til det enkelte rum. Lange gardiner til små vinduer ser mærkeligt ud. Men hvis du ønsker at få et rum til at virke højere, kan du lade dine gardiner hænge højere oppe end ved vinduernes top. Beslut dig, hvorvidt dine gardiner skal hænge så de bare rører gulvet (en komplimenterende look) eller om de skal være længere og ende i en ”vandpyt” (en mere traditionelt elegant finish). Billedet nedenunder viser perfekt, hvordan ”vandpytten” ser ud.

Antwerp_city_break_shopping_St_Vincents06

(billede fra curateanddisplay.co.uk)

Du behøver ikke hænge gardiner på alle vinduer. Se dette smukke lyse og luftige rum nedenfor med 2 utildækkede vinduer og et større vindue med et enkelt let gardin.

stue
(billede fra designmom.com)

3. Vægt og tykkelse

For at vælge de perfekte gardiner til det enkelte værelse skal du overveje rummets funktion. I soveværelset behøver man tykkere forhæng der vil holde lyset ude om natten og holde på rummets varme. Hvis du bruger et let forhæng, kan du også bruge persienner for at tilføje lysbeskyttelse og varmregulering. Det lader dig få præcis tilstrækkeligt nok lys ind i værelset som du ønsker med mulighed for at justere efter årstiderne – nogle gange er forhæng nok, andre gange skal der være mørkere. At tilføje en løbegang til gardinet hjælper med at holde uønsket lys ude.

Gardiner til badeværelset skal give privatliv, men det virker bedst med lyse stoffer. Fint broderet hør ser virkelig smukt ud i badeværelset og lader lyset komme ind gennem hele dagen.

Til stuen kan du eksperimentere med stoffets struktur og vægt og igen kombinere persienner med forhæng for mere fleksibilitet. Det er nok også de gardiner dine gæster vil se mest, så vælg dem med omhu, så du kan tilføje en ”Wauw”-faktor til hjemmet til en meget lille pris og meget lidt arbejde.

Køkkengardiner skal kunne klare damp og varme, så vælg aldrig noget af silke her! Hørstof er et meget godt valg og kan maskinvaskes, så du nemt og hurtigt kan slippe af med køkkenlugt og pletter. Du kan skabe et fantastisk rustikt look med hørgardiner og matchende bordduge og viskestykker.

4. Fine detaljer og topafslutning

Det valgte detaljer og topafslutninger kan tilføre noget til det overordnede look, som du er i gang med at skabe. Vælg tynde gardiner eller mørklægningsgardiner for en elegant stil eller gå efter skinnende gardiner med snørehul. Fanen øverste gardiner er enkle og gode til en minimalistisk stil.

Slipsgardiner har en charmerende lethed og ser godt ud i køkken- og badeværelsesvinduer. En gardinkappe eller kappe kan tilføre struktur og interesse – vælg en kontrastfarve eller en farve der matcher gardinerne, alt afhængig af hvilket look du går efter. Der kan også tilføjes en lidt anderledes farve langs bunden eller siderne. Gardiner med sidebånd giver et tidløst klassisk look og kan virkelig peppe enkle gardiner op og skabe nysgerrighed ved at fastgøre gardinet i midten af vinduet som nedenfor.

StockSnap_Q476MTY9SJ

Så nu ved du alt… Alt hvad du behøver for at give ethvert værelse i dit hus et nyt look ved blot at vælge de rette gardiner.

Hvis du er i det kreative hjørne og har lyst til at lave et par lækre gardiner selv, kan du med fordel kigge her. Kig også her hvis du ønsker flere indretningsideer.

Skriv en kommentar