Grunde til at rede din seng

Det er en af de ting som ens forældre plagede en med, da man var barn… Og måske er vi selv nødt til at mindre vores børn om det. Så hvorfor er det så vigtigt at rede din seng?

Historisk set har det været en sur pligt at skulle rede seng. I rigere hjem hørte det til tjenestepigens daglige opgaver, som først krævede at hun først tog lagnet, sengetæppet og tæpper af sengen for at kunne ryste dem. Så ville hun lægge dem over en stol med vished om at de lå i den korrekte rækkefølge. Hun ville også ryste puderne for at få rystet fjerene. Sengen kunne så ånde, mens hun klarede andre opgaver som f.eks. at lave morgenmad. 

På vejen tilbage ville hun vende topmadrassen før hun ville sætte puderne på plads og skifte undertæppet efterfulgt af underlagnet, som hun så ville få bragt på plads. Det næste er toplagnet efterfulgt af op til 3 eller 4 tæpper, alle sammen lagt på plads engang mere, hvor det øverste lagen foldet op over tæpperne for at holde det kløende uld væk fra den sovende person. Som det sidste ville hun skifte sengetæppet eller dynen og få det sat på plads. Hvis der var en himmelseng, ville himmelsengens gardiner blive trukket rundt om sengen.

Så kan vi egentlig ikke klage over at skulle ryste lidt dyner og puder og ligge lagner på plads? 

Hvis du fortsat ikke gider at rede seng, giver vi dig her et par gode grunde til at overveje at gøre det alligevel. Som du vil se, kan din senge have en stor indvirkning på dit daglige velbefindende…

Grunde til at rede din seng

Grunde til at rede din seng

  • Det tager virkelig ikke lang tid. Puderne skal bare rystes, dynen skal hurtigt vendes og rettes tilpas i sengen, og så skal lagnet rettes til (hvis man bruger det).
  • Det er langt rarere at komme hjem efter en lang dag på jobbet til en opgave der allerede er løst frem for mere arbejder der skal klares.
  • En velredt og lækker seng giver en følelse af orden og ro i soveværelset. Sengen er sædvanligvis det vigtigste møbel i soveværelset, så en indbydende seng vil gøre både sengen og soveværelset mere indbydende.
  • Du sover mere behageligt. Hvis lagnet er skævt, har buler og/eller knuder eller hvis alle dynens fjer er sunket ned i bunden, er det nok ikke så behageligt for dig at sove i. Dette kan påvirke søvnens kvalitet. En hyggelig og velredt seng er lig med god søvn.
  • Hvis du føler dig overvældet af en lang to-do-liste eller af livet generelt, kan det at håndtere en lille opgave hver dag virkelig hjælpe med at reducere angst og få dig til at få det bedre. Husholderske og organisator af de helt store samt flyvestewardesser anbefaler en lignende taktik i køkkenet. Hun anbefaler simpelthen at sørge for at køkkenvasken er ren og ikke stoppet, da det er det første man ligger mærke til når man træder ind i køkkenet om morgenen. Du kan med fordel overføre denne tankegang til soveværelset. Selvom der ligger bunkevis af tøj eller hvis natbordet er beskidt, vil en indbydende og velredt seng give en følelse af at have styr på tingene. Det giver måske sågar energi til at kunne klare rummets andre områder. (Læs dette interview for at få hjælp til rydde ud).

Hoersengetøj

Har vi fået dig overbevist?

Der foregår også debatter om, hvordan man bør rede sin seng. De fleste af os bruger dyner, men i Europa bruger man måske ikke også toplagner, hvor det derimod er langt meget almindeligt i USA. Et toplagen vil holde dynen frisk og give en ekstra følelse af frihed, men det giver samtidig mere vasketøj og mere at stryge.

Faconlagner er en anden slags slagmark, hvor nogle af os blot elsker at folde hjørnerne (læs videre her for tips til at folde faconlagner). Andre foretrækker et fladt lagen med skarpe hospitalshjørner, der passer perfekt til din madras. Det er alt sammen et spørgsmål om smag, men det vigtigste er at sørge for at din seng er af bedste kvalitet, superbehagelig og nem at ordne. Hør er perfekt på alle måder ved at regulere din kropstemperatur, holder fugt væk og bliver bedre for hver eneste vask. Og dette er et faktum.

Senge

Skriv en kommentar