Gå til hovedindhold
november 14, 2021

Ejer du noget af uld? Måske en sweater eller måske en uldplaid? Og kender du forskellen på forskellige typer uld – fåreuld, merinould og alpakauld? Eller fordelene ved uld? Hvilke egenskaber har de forskellige typer uld og hvorfor sælges de til forskellige priser? 

Læs videre og find ud af det!

fordelene ved uld

Uld er de fibre der vokser på forskellige dyr – får, geder, kameler, kaniner etc. Det vokser ud igen efter dyret er blevet klippet og fortsætter med at vokse gennem hele dyrets levetid. Det er også det ord vi sædvanligvis bruger om de stoffer der er lavet af fibre fra disse dyr. Hver type af disse fibre er forskellige, og derfor har de forskellige typer uld forskellige egenskaber.  

Fordelene ved uld og typer af uld

Fåreuld. Det er den traditionelle uld der kan laves af uldfibre fra ethvert får.

Merinould. Merinould kommer fra merinofår, og stoffet har en fin, blød overflade. Det er ret dyrt. Forskellen mellem merinould og andre typer uld er at det er mere slidstærkt. 

Mohair-uld. Mohair kommer fra angorageder. Det er ikke særligt blødt, og mange folk synes stoffet føles kløende at have på direkte på huden.

Angorauld. Angorauld er lavet af hår fra angorakaniner. Dets primære kvalitet er den lette og luftige overflade der føles blød. Det er dyrt, da det kommer fra en helt særlig slags kanin. Angora blandes ofte med nylon for at stabilisere stoffet. 

Baby Alpaca Throws - LinenMe

Cashmere uld. Cashmere er et blødt og luksuriøst stof. Fibrene der bruges til at lave cashmere, kommer fra bestemte områder på cashmere-geder, hvilket er grunden til at det er så dyrt.

Alpakauld er fremstillet af peruviansk alpakahår, men det kan også komme fra lignende mohairfibre, som islandske får og sågar engelsk uld af højeste kvalitet. Alpaka fleece er skinnende og silkeblødt og betragtes derfor som luksuriøse naturlige fibre. Det er varmere end almindeligt uld, ikke kløende og indeholder ikke lanolin og er derfor velegnet til hyper allergikere. 

Dette er de almindelige fordele ved uld – de er naturlige, varme, nemme at vedligeholde, og de er åndbare.

Egenskaber ved forskellige typer uld og fordelene ved uld

Uldfibre er fleksible og elastiske. Det kan bøjes mere end 20,000 gange uden at gå i stykker eller blive skadet. Grundet den komplekse cellulære struktur kan den absorbere fugtdamp og er afvisende over for væske. Ingen syntetiske fibre har alle disse fire egenskaber. 

Uld absorberer og farver dybt og direkte uden brug af kemikalier. Det er også derfor, at uld kan farves i smukke stærke farver.

Uld er en absorberende fiber, og den er derfor behagelig at have på i både varmt og koldt klima. Når luften er varm, opsuger uldet sveden og skaber et lag tør isolerende luft på huden Når luften er kølig og fugtig, absorberer ulden fugten og sørger for at der er et lag tør isolerende luft på huden. Det får kroppens naturlige varme- og kølingssystem til at fungere bedre.fordelene ved uld

Uldprodukter er en god investering. Da uldfibre er slidstærke og ikke så nemt går i stykker, holder uldprodukter typisk længere end tekstiler af syntetiske fibre.

Modsat mange kunstige fibre har uld en naturlig modstandsdygtighed over for ild. Uld smelter ikke og brænder sig ikke ind i huden når det brænder (som andre stoffer ellers gør), men i stedet for at gå op i en lys flamme ulmer det eller forkuller. Selvom intens ild ville brænde uldstof når flammen fjernes, er den normalt selvslukkende. 

Nogle mennesker føler en kløe ved uld, og grunden hertil skal finde i fibrenes diameter. Mange mennesker føler et ubehag, hvis mere end 3-4% af fibrene er over 28 micron tykke. Uld kan behandles med kemikalier eller blandes med andre fibre for at man slipper for kløen. Disse er fordelene ved uld.

Pleje og vedligeholdelse af uldprodukter

Det anbefales altid ikke at vaske sine uldprodukter i en vaskemaskine eller tørre dem i en tørretumbler. De fleste producenter anbefaler at få uldprodukterne ordnet på et renseri, selvom noget tøj og tekstiler kan håndvaskes og sågar maskintørres. Tjek altid vaskeanvisningen.

Hvis du beslutter sig for at prøve at håndvaske dine uldprodukter, bør du læse disse tips:

- Rens uldstof ved at bruge en masse koldt vand og et mildt vaskepulver i lunkent vand. Brug aldrig varmt vand!
- Læg tøjet eller tekstilerne i vand og lad dem bløde op i 3 til 5 minutter. Pres det let for at få vandet ud af tøjet.
- Skyl grundigt med køligt vand
- Pres forsigtigt for at fjerne det ekstra vand. Du må IKKE vride tøjet
- Læg tøjstykket på en flad overflade for at tørre, genskab dens form hvis det er nødvendigt og lad den så tørre. Hæng det IKKE op for at tørre (det vil få stoffet til at strække sig). Brug ikke en tørretumbler (det vil få tøjet til at krympe)!

Med den rette pleje kan uldtøj eller plaider se fantastisk ud i årevis. 

Wool Throws - LinenMe

Indsend kommentar

Indsend kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.