De bedste tips til at pleje bordtekstilerne

Bordtekstiler er køkkenets arbejdshest. De tørrer alt op som man spilder, de beskytter møblerne, utallige gange skal de tørre op og vaske ansigtet – opgaverne er utallige. Hvilket også er grunden til at vi skal passe særlig godt på bordduge, servietter og viskestykker i hør. Følg disse supergode tips til at pleje bordtekstilerne, og alle dine ting af hør i køkkenet vil se tiptop lækre ud.

Bordtekstiler

1. Tips til at pleje bordtekstilerne: Vær hurtig

Hvis du er hurtig, har du bedre chancer for at fjerne pletter fra dine hør-tekstiler. Du kan sagtens udskyde en opvask til næste dag, men du bør aldrig udsætte fjernelsen af pletter da de er nogle genstridige små bæster og kun vil arbejde sig mere ind i stoffets fibre hvis det ikke bliver håndteret straks. 

Vælg en god rensning med det samme der indeholder enzymer og dup det blidt på pletten. Du bør ikke gnubbe det ind, da det så bare vil arbejde sig mere ind i stoffet. Tjek det for farveægthed og lys ved først at påføre det på et lille skjult område på tekstilet hvis det er første gang at rensemidlet bruges. Klorholdige blegemidler vil gulne og med tiden ødelægge hør-fibrene, så dem bør man undgå. 

Vi har fundet dette fantastiske skema til fjernelse af pletter lavet af de superhjælpsomme folk hos marthastewart.com. Hvis du føler dig supervelorganiseret, kan du printe det ud, laminere det og hænge det op på væggen i dit bryggers hvor du vasker tøj, så du altid har hurtig hjælp ved hånden hvis der skulle opstå en spildekatastrofe med rødvin, kaffe, budding eller noget helt fjerde. 

Vand

2. Læg det i blød

Hvis produktet kan maskinvaskes, kan du lægge det i vaskemaskinen og fylde den med varmt vand, men kør ikke et helt vaskeprogram. Alternativt kan du finde en stor balje og fylde den med varmt vand. Lad hørtekstilet ligge i blød over en nat for at skabe maksimal mulighed for at fjerne pletten. 

3. Vask

Uanset om det vaskes i maskine, korte programmer eller med håndvask, skal du være forsigtig ikke at skrubbe. Hør har ikke godt af en stærk og hård rensning eller at blive tæsket løs på (og det har mennesker for den sags skyld heller ikke). Vasken skal klares blidt. 

4. Tørring

Det bedste er at hænge hør op og lade det tørre naturligt. Solen vil hjælpe med at afblege pletter, og tørretumblingen vil hjælpe med at fjerne mærker mere permanent. 

Hvis pletten på dette tidspunkt ikke er blevet fjernet, er det bedst at behandle det og vaske det i stedet for bare at tørretumble den. Sørg for i så vidt muligt omfang at tørre hørtekstilerne fladt, så de bevarer deres form. 

5. Tips til at pleje bordtekstilerne: Opbevaring

Måske hører du til dem der kan lide naturlige krøller i hørstoffet (Jada, det er jo lækkert), men hvis du er mere pertentlig og sirlig end os, så prøv på ikke at stryge det før lige før det skal bruges. I stedet kan du med fordel rulle den og opbevare den flad i stedet for foldet. Det kan være vanvittigt svært at finde den rigtige størrelse borddug hurtigt… Så hvorfor ikke sy farvede dele sammen til en borddug og gøre den klar til at blive lagt på bordet i løbet af ingen tid uden at skulle gennemrode en hel bunke hør?

Brug strygejernet til at fjerne de rester af stearinlys som du kan – skrab det af når det er tørret og tilføj så klatpapir til pletter og stryg det så fra toppen af. 

Hvis der er mere voks, bør det komme af på papiret. Det er jo ren magi! Dyrebar vintagehør har bedst af opbevaring i aflukkede poser sammen med en lille pose lavendel for at holde sig frisk. 

Hørservietter - tips til at pleje bordtekstilerne

Disse er nogle af mange tips til at pleje bordtekstilerne. Hvis du tager dig godt af dine hørtekstiler, kan du give dem videre til næste generation sammen med alle historierne og minderne om alle de måltider I har spist sammen, triumferne i køkkenet og den hjemlige hygge der er fastholdt i stoffet.

Skriv en kommentar