Gå til hovedindhold
november 16, 2019

(Denne måneds indlæg er skrevet af PlusVoucherCode)

Når man sover dårligt, er det ikke unormalt at vågne med sorte rande under øjnene og føle sig svimmel og svag. Men ikke bare det, du vil også have sværere ved at komme gennem dagen, og ofte bliver dit humør ødelagt. Hvis du synes, at det er svært at falde i søvn om aftenen, er det måske ikke uden grund.

Måske har du binget en hel sæson af en serie eller spist et stort måltid lige inden du skulle sove. Mange af årsagerne til, at vi har svært ved at falde i søvn, kan dog forebygges. Man er nødt til at se på, hvad man gør i løbet af dagen for at kunne forbedre sin nattesøvn, så man har energi nok til dagen efter.

Her er 7 fejltagelser man bør undgå, hvis man vil sove godt om natten:

At drikke koffein om aftenen

hvordan man sover godt

Kaffe er lækkert og duften alene kan være nok til at man kommer i bedre humør. Men ligegyldigt hvor uimodståelig en kop kaffe kan virke om aftenen, så bør du undgå at drikke det, men mindre du er klar på at være oppe hele natten.

Dybest set så stimulerer en kop kaffe kroppen til at være vågen og aktiv i op mod 12 timer efter af have indtaget den. Derfor er det en dårlig idé at drikke kaffe efter frokost, især hvis du gerne vil undgå at ligge og stirre op i loftet i flere timer efter du er gået i seng. Du bør desuden også være opmærksom på te - hvis du drikker grøn te, så skal du vide, at det indeholde nok koffein til at ødelægge din søvn.

Dårlig madras

dynebetræk

Din madras er en vigtig faktor for en god nattesøvn. Hvis du kan mærke fjedrene om natten og du vågner med ondt i ryggen, så er din madras måske grunden til at du har sovet så dårligt på det sidste.

Du skal finde dig en madras der får dig til at føle, at det er ligesom at sove på en sky. Tag dig god tid - bliv liggende på madrassen i mindst 10 minutter for at sikre dig, at dn er behagelig at ligge på. Du kan også finde en madras online - du kan sammenligne mange forskellige modeller, og du kan også finde et godt tilbud, hvis du bruger koden fra PlusVoucherCode.

Vælg sengetøj lavet af naturlige fibre, såsom hør, hvilket regulerer din temperatur, så du føler dig godt tilpas hele natten.

At spise før sengetid

Når din mave knurrer, kan det være svært at sige nej til en snack ligegyldigt hvilken tid på dagen det er (eller på natten). En mave der knurrer gør dig utilpas og får dig til at have svært ved at falde i søvn, men at spise sent om aftenen kan have samme effekt. En sen snack hæver dit blodsukker og dit hormonniveau, og holder dig derved vågen hele natten. Hvis du ikke vil have for meget energi, når du burde være i drømmeland, så skal du undgå snacks om aftenen. Hvis du er nødt til at spise, så prøv en meget proteinrig snack, da det ikke vil have en negativ effekt på dine hormoner. 

Lange middagslure

Det kan godt være, at du lige pludselig føler dig udmattet midt på dagen, men en lang lur er ikke en lige så god idé som man måske kunne fristes til at tro. Selvom du måske føler dig udhvilet efter, så har det en negativ effekt på din nattesøvn, fordi det forstyrrer din døgnrytme. Særligt efter kl. 16, bør du undgå lange lure, med mindre du er klar på at være vågen til kl. 3 om natten. 

Hvis du ikke kan lade være, så sørg for at din lur ikke er længere end 30 minutter. En kort lur kan gøre underværker og lade dig fortsætte med din dag. 

Uregelmæssig sengetid

Hvis du tror, at du kan indhente tabt søvn ved at sove 12 timer eller gå tidligere i seng, så tager du fejl. Faktisk så kan en uregelmæssige sengetid forstyrre dit indre ur, så du ligger søvnløs, når du allermest har brug for søvn. Sørg for at gå i seng og stå op samme tid hver dag - selv i weekenden. Det er en sund måde at sørge for en regelmæssig sengetid på. På denne måde burde du have meget nemmere ved at falde i søvn. 

At sove med fjernsynet tændt 

hvordan man får en god nats søvn

Du har måske fjernsynet tændt, mens du sover, fordi du er bange eller føler dig ensom, men det er ikke smarteste, du kan gøre. Faktisk kan det have en negativ indflydelse på dit søvnmønster, fordi det får dig til at blive længere oppe, så du er udmattet dagen efter. Fordi det er forstyrrende, er det bedst slet ikke at have fjernsyn i soveværelset, så du nemmere kan falde i søvn. 

Brug af teknologi lige før sengetid

Det kan være svært at lade være med at tjekke dine notifikationer fra Facebook eller Instagram, særligt når du bliver oversvømmet med kommentarer og beskeder. Met gøre det lige inden sengetid kan være ødelæggende for din søvn. Gadgets, computerskærme, tablets og mobiltelefoner udsender blåt lys, der forsinker produktionen af melatoni, som er hormonet, der får dig til at sove. Så det er en god idé at holde dig fra elektronisk udstyr lige inden sengetid. 

Hvis du begår nogle af fejltagelserne på denne liste, så er tid at stoppe og få gjort noget ved det. Sørg for at følge rådene, så du endeligt kan sove godt om natten.

Indsend kommentar

Indsend kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.